Úti beszámoló dióhéjban

Egy „hivatalos szakmai továbbképzés”-t összekapcsoltam egy kis privát kiruccanással

Török Cic  Portugália –  Liszabon

  1. október 21.  –  28.  /  péntektől – péntekig

Péntek :

A repülőt itthon, a Liszt Ferenc 2.-n majdnem lekéstem. Időben elindultunk autóval, az egyébként fél óra – háromnegyed órás útra, ami azonban érthetetlen okból egy és háromnegyed óráig tartott. A szerencsémen és a reptéri munkatársak jó indulatán múlott, hogy felkerültem a gépre. Huhh, boldogság …

Leszállás este 8 óra tájt Liszabonban. Otthon elég hűvös volt, itt elég meleg van. Meggyúlok a ruhámban. Vetkőzés.

Aznapi szállásom Bélém városrészben volt, a belváros közelében. Metró, busz, kalandos kis út, idegen és ismeretlen minden, de az emberek többnyire értenek angolul és segítőkészek.

Airbnb-s lakás, minden ok. Kulcsátvétel, kirakodás, vacsi – egy menő, helyi étteremben. Több helyre benéztem, itt voltak a legtöbben, bizalomgerjesztő volt. Jól választottam. Portugál spenótleves és steak – párolt zöldség körettel. Később még elmentem kaját vásárolni, hogy legyen reggelim, meg egy kis nyam-nyam. Az üzletek későig nyitva tartanak. Később is nyitnak, ez itt mediterrán vidék. A városi közlekedéssel vigyázni kell, estére a járatok ritkulnak – erőteljesen. Otthon érezhettem magam.

Szombat :

Reggeli, nem túl korán – busz – Szent Jeromos kolostorBelém negyed. Nagy nézelődés, aztán betértem egy nevezetes és jellegzetes Portugál cukiba, ahol a Jeromos rendi szerzetesek saját készítésű sütijét eszegettem, a Pastéis de Belém nevűt. Isteni finom, több száz éves recept alapján.

Aztán villamossal 3 megálló és egy kis séta a Belém Torony, a Tejo (ejtsd: Teho, vagy Táho spanyolosan, de a portugálok talán Tezsónak ejtik) folyó torkolatánál. Innen indult az összes Nagy Felfedező : Kolumbusz Kristóf (Cristoforo Colombo), Vasco da Gáma,  Magellán aki először körbehajózta a földet (róla nevezték el Dél-Amerika csücskénél azt a kis hajózható szorost, mert ő jutott át rajta először) valamint Amerika portugál hódítói és úgy tudom Amerigo Vespucci is, aki feltérképezte Amerikát, Amerika nevét is tőle kapta(!!!). Ez a terület az Unesco Világörökség része. Innen villamossal a belvárosba – kis séta, aztán busz és haza, hogy kinyújtóztassam a lábam. Vacsi, a megszokott helyen (az előző napi étterem) : káposztás leves, nagyon finom és portugál hal, ami biztos szintén nagyon finom, de nekem nem jött be.  Na és így jóllakva és elfáradva, már jóval éjfél után lefeküdtem – végre.

Vasárnap :

Kései reggeli, mert este nincs lefekvés, csak koraéjjel. Uzsi-szenyó készítés útravalónak, napközbeni időspórolás okán. Indulás a Szent György várába (Lisabon Castello de Santo Jorge). A kilátás pazar minden irányba. Kiváló állapotú vár. Tovább.

A nevezetes 28-as villamossal néhány megálló hegyen – völgyön át és érkezés a Szent Antal (Santo Antonio) templomhoz. Tipikus barokk bazilika. Gyönyörű, hatalmas, teátrális, lenyűgöző. (Szent Antal egyébként Portugália második védőszentje – az elsőt nem ismerem. Lehet, hogy az első a szent állatuk, a Kakas, mint a franciáké, csak ez a portugál kakas. Van meséje is.) A templom után séta az óvároson át az Alfama (belváros) negyedbe.

Útközben betértem egy helyi kis bisztróba, megéheztem és olyankor türelmetlen és ingerlékeny leszek. Nem szeretem. Ettem egy kis finomat : spenót leves és utána, tojással összegyúrt hal specialitás. Érdemes volt. Kis séta és busszal mentem haza, a szállásomra. Ott már otthon voltam, a kis boltomban vettem vacsorát – reggelit. Nem jó, ha üres a ház. Otthon egy kis falat és szundi.

Hétfő:

A reggel csomagolással kezdődik, megyek a szállodába, a szakmai bemutatóra, ahová eredetileg készültem. Übert hívok. Szeretem az Übert. Irány : Oceanário de Lisboa városrész. Kis séta a tengerparton és a bevásárlóközpontban, aztán a szoba és készülődés az esti megnyitó programra : L’Oreal Businiss Forum, a szomszédos sport centrumban.

A program du. 6 – tól éjfélig tartott. A szakmai bemutatók és demonstrációk után busszal vittek vacsizni egy csodás romkastélyba, melyet ilyen célokra rendszeresítettek. Svédasztalos vacsoraparty, finomságok, kiváló környezet, zene, tánc, meg minden, ami belefér – jó ízlés szerint. Aztán haza – hatékonyan kell pihenni, mert a holnap húzós lesz.

Kedd :

Egész napos szakmai bemutatók : felkészítés a legutolsó divatra, ünnepi arculatok, francia hajvágás, festési technikák, szalonbéli vendégélmény, szépészet és digitalizáció, ismét jön a szőkedivat, colour trophy verseny, hogy csak a javát említsem.

Nem kis programsorozat. Utána volt egy kis locsi-fecsi és egy – két korty frissítő az alváshoz (a „nehéz nap éjszakája”).

Szerda :

Közös városnézéssel kezdtük. És folytattuk is. Közben közös ebéd egy stílusos helyi piacon. Helyi specialitások : fincsi levesek, kaktuszba töltött sonka, citromos süti és még sok mindenféle finomság a végtelen választékból.

A városnézés után haza, kis frissülés és 6 órakor kezdődött a szakmai program : Japán melír technikák, Matthew Collins (Canada) festés technikák a szivárvány színeiben, stb.

A programban legjobban tetszett : a Dessange/France, a franciás elegancia, lágy nőiesség, itt jelent meg számomra legkifejezőbben, és Matthew Collins elbűvölt és elvarázsolt a színvilágával és a formavilágával, közvetlenségével és szakmai elmélyültségével.

A program után a helyszínen gálavacsora – búcsúvacsora. Elegancia, hangulat, látványos vendéglátás (bár a kaja is olyan finom és ízes lett volna!) a Litvánokkal egy asztalnál. Ők nagyon kedvesek és szimpatikusak voltak. Összebarátkoztunk.

Csütörtök :

Gyors reggeli, kiköltözés, indulás überrel megint az új szállásra, egy éjszakára. Iránny Alfama (egy városrész). Gyors kipakolás és séta a „Rossio” vonatállomásra. Megyek Sintra kisvárosba, 30 km. és 1 óra utazás. Sintrát a 8. században alapították és vonzó kisvárossá fejlődött. A 19. századtól a portugál királyok nyári rezidenciája lett. Az ott lévő várpalota különösen jó állapotban fennmaradt, a csodálatos és hatalmas parkrendszerrel és a palota különösen szép és elragadó belső berendezéseivel együtt. A kilátás a kastélyból és a park minden részéből egyaránt teljes és csodálatos panoráma. Ez a kirándulás nagyszerű élmény volt – és maradt.

Péntek :

A búcsú. Csomagolás, kis séta a belvárosban és könnyű ebéd a Brooklyn Bárban. Csodásan szép és meleg az idő itt. Van még egy kis időm napozni a tengerparton, aztán a kedvenc Überemmel ki a reptérre! Akik metróval jöttek, majdnem lekésték a gépet. Mintha már otthon lennénk!

Éjjel 1-kor érkeztünk haza, a Liszt Ferenc 2.-re. Ott várt rám az én Cukym …

Amit még el kell mondanom : nagyon nehezen állt össze az utazásom, bár nyár óta szerveztem, szerveződött. Rengeteg akadály és eshetőség merült fel. Úgy indultam el, hogy semmi nem volt véglegesen elintézve, mert mindig felmerült egy újabb akadály, csak a repülőjegyem volt biztos. Mégis elindultam. Jól tettem! Bőséges szakmai hozama volt és sok privát élményt és örömet okozott ez a pár nap …

Török Csilla mesterfodrász –

aki holtig tanul, mint a jó pap

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + hat =